I DENNE UTGAVEN: Etter 8 år og rettskraftig dom nekter fortsatt de fleste norske medier å navngi Kim Morten Larsen (40), «Stefaren» som mishandlet Christoffer Gjerstad Kihle (8) til døde. En særbehandling som Viggo Kristiansen, Erik Andersen og de Orderud-dømte ikke får. Som første norskspråklige journalistiske medium publiserer denne pilotutgaven av det kommende Tidsskrift for presseetikk mannens identitet.

Facebook: Vi vil at media navngir «Stefaren» i Christoffer-saken:

torsdag 14. februar 2013

Krever at bare drap begått på offentlig område omtales

Kan omtales: – Baneheia-drapene skjedde i det offentlige fri-
luftsområdet Baneheia, og kan derfor omtales i media, mener
redaktør Håkon Borud i lokalavisen Tønsbergs blad.
Redaktør for lokalavis vil ha omtale av drapssaker i private hjem bort fra media.

SAN FRANCISCO – I et intervju med journalisten.no krever redaktør for lokalavisen Tønsbergs blad Håkon Borud at kriminalsaker som finner sted på privat grunn ikke omtales i media. Han forklarer at grunnen til at lokalavisen ikke omtaler Christoffer-saken er at han mener den ikke er relevant:

Bør forbys: Omtale av Orderud-saken bør forbys, fordi den
skjedde på privat grunn, mener redaktør Håkon Borud i lokal-
avisen Tønsbergs blad.
– Saken skjedde ikke i det offentlige rom og har ikke offentlig interesse, sier Borud, som i likhet med den dømte «Stefaren» er fra Sandefjord.

Borud mener Baneheia-saken kunne omtales av media fordi den skjedde i Baneheia, som er et offentlig område:

– Baneheia-saken var en stygg drapssak på offentlig område, sier Borud.

– Mr. Bean-logikk

Ulrika Pettersson, redaktør for Tidsskrift for presseetikk som lanseres i år, er oppgitt over Boruds utspill:

– Tønsbergs blad har vist at de har en agenda spesielt i Christoffer-saken, og de har ingen normal journalistisk dekning av saken. Slik blir det i små lokalsamfunn der alle kjenner alle og man gjerne vil beskytte noen man kjenner, sier hun, og peker på at det lokale hjelpeapparatet i Vestfold sviktet fullstendig i saken.

– Dette er et traumatisert lokalsamfunn der mange har mye å forsvare når det gjelder tidligere handlemåte, forklarer hun.

Pettersson mener Boruds forslag til ny praksis for omtale av kriminalsaker i media ikke er realistisk:

«Ikke offentlig interesse»: Redaktør
Håkon Borud i Tønsbergs blad hevder
Christoffer-saken ikke har noen offen-
tlig interesse.
– Hans forestilling om at kriminalsaker ikke skal omtales bare fordi de skjer på privat grunn eller i et privat hus har ingen rot i virkelighetens verden og slik pressen opererer, og viser at han bør ta seg noen år på journalisthøyskole. Dette er Mr. Bean-logikk på sitt beste. Det samme gjelder hans påstand om at Christoffer-saken ikke har offentlig interesse. Det blir så dumt at noe svar blir overflødig, avslutter hun.

Christoffer-saken er en av de mest omtalte og omdiskuterte kriminalsakene i Norge de siste åtte årene. I fjor omtalte media Christoffer-saken over 200 ganger, syv år etter at Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble mishandlet til døde. Journalist og forfatter Jon Gangdal utgav i 2011 boken Jeg tenker nok du skjønner det sjøl om saken.

Vil forby omtale av kriminalsaker

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold krevde tidligere denne uken at det skulle bli forbudt for media å identifisere dømte i kriminalsaker:

– Vi skal huske på at det er domstolene som skal dømme, og det er domstolene som har dømt. En folkedomstol skal vi ikke ha i dette landet, sier han.

En opptelling i nyhetsarkivet Atekst viste at større norske medier i fjor bl.a. identifiserte de domfelte i Hilda Feste-saken, Lommemannen-saken, Baneheia-saken, Orderud-saken og Treholt-saken en rekke ganger. I disse sakene foregikk flere av forbrytelsene på privat eiendom og ikke på offentlig grunn.

5 kommentarer:

  1. Jaha. Tror Borud skal ta seg et eple og skru på hjernen. Å mene at saken ikke har offentlig interesse er latterlig, nesten så det er på grensa til utrolig at noen kan mene dette i det hele tatt.

    SvarSlett
  2. Hehe.... Det kom som en bombe at Borud har uttalt noe så dumt.... :-)

    SvarSlett
  3. Fått med dere denne saken?
    http://www.skup.no/Konferansen_2013/8600

    SvarSlett
  4. Han burde heller holde foredrag på Skup om den nye regelen sin, om at straffedømte ikke kan navngis dersom forbrytelsen skjer på privat eiendom. Neppe mange som var klar over den regelen fra før.

    SvarSlett
  5. Tønsbergs (evt. Sandefjords) Mr. Bean! Tatt på kornet! Haha. Og ikke første gang Borud dummer seg ut.

    SvarSlett