I DENNE UTGAVEN: Etter 8 år og rettskraftig dom nekter fortsatt de fleste norske medier å navngi Kim Morten Larsen (40), «Stefaren» som mishandlet Christoffer Gjerstad Kihle (8) til døde. En særbehandling som Viggo Kristiansen, Erik Andersen og de Orderud-dømte ikke får. Som første norskspråklige journalistiske medium publiserer denne pilotutgaven av det kommende Tidsskrift for presseetikk mannens identitet.

Facebook: Vi vil at media navngir «Stefaren» i Christoffer-saken:

tirsdag 12. februar 2013

– Vil Kokkvold avskaffe pressens ytringsfrihet?

VG identifiserte Lommemannen:
– Saken hadde et omfang som tilsa at
det var i allmennhetens interesse å kjenne
hans identitet, sa redaktør Bernt Olufsen.
Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund kritiseres nå for uttalelser om Christoffer-saken.

SAN FRANCISCO – Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold har denne uken kritisert medier som har navngitt «Stefaren» i Christoffer-saken:

– Vi skal huske på at det er domstolene som skal dømme, og det er domstolene som har dømt. En folkedomstol skal vi ikke ha i dette landet, sier han.

– Lovfestet ytringsfrihet

Redaktør og ekspert på presseetikk Ulrika Pettersson tilbakeviser Kokkvolds påstander:

– Etter domstolloven er dommer i Norge offentlige, og media publiserer jevnlig navn på involverte personer i straffesaker dersom de har offentlig interesse. Noen eksempler er Lommemannen, de Orderud-dømte, de Baneheia-dømte, NOKAS-ranerne, Helikopterlegen, den tidligere ordføreren i Vågå og den domfelte i Hilda Feste-saken. At Christoffer-saken har betydelig offentlig interesse på nivå med de andre sakene jeg har nevnt er det ingen tvil om, sier hun.
Navngitt i media: Viggo Kristiansen

Pettersson mener Kokkvold tar til orde for et samfunn uten ytringsfrihet for pressen:

– Det samfunnet Kokkvold tydeligvis vil ha er et samfunn som i dag bare eksisterer i endel land som vi i den vestlige verden ikke liker å sammenligne oss med. Det er underlig at en mann ansatt i en presseorganisasjon mener at pressen ikke skal ha rett til å publisere informasjon om straffesaker. Konsekvensen ville være at pressens ytringsfrihet ble avskaffet i Norge. I alle demokratiske land har pressen rett til å omtale straffesaker.

Vil Kokkvold få gjennomslag for sine synspunkter?

– Nei, ytringsfriheten er lovfestet i Norge og har vært et helt sentralt rettsprinsipp i lang tid. Jeg tror neppe noen medier i Norge vil slutte å navngi domfelte i kjente straffesaker, sier Pettersson.

VG publiserte navn

I august 2009 valgte avisen VG, som første norske medium, å publisere navnet på den såkalte «Lommemannen», som da var tiltalt for flere overgrep mot barn. Avisens redaktør Bernt Olufsen mente det var riktig av avisen å gå ut med navnet:

– Tiltalen dreier seg om svært alvorlige overgrep, og har et omfang som tilsier at det er i allmennhetens interesse å kjenne hans identitet, sa Olufsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar