I DENNE UTGAVEN: Etter 8 år og rettskraftig dom nekter fortsatt de fleste norske medier å navngi Kim Morten Larsen (40), «Stefaren» som mishandlet Christoffer Gjerstad Kihle (8) til døde. En særbehandling som Viggo Kristiansen, Erik Andersen og de Orderud-dømte ikke får. Som første norskspråklige journalistiske medium publiserer denne pilotutgaven av det kommende Tidsskrift for presseetikk mannens identitet.

Facebook: Vi vil at media navngir «Stefaren» i Christoffer-saken:

tirsdag 5. februar 2013

Leder: Stefaren som får uvanlig beskyttelse i media

Rettskraftig dømt: «Stefaren» Kim Morten Larsen, som
nå er innsatt i Bastøy fengsel, mishandlet Christoffer (8)
til døde. Bildet er fra et intervju han stilte opp i i
Ringerikes Blad etter at han var dømt i tingretten.
Ubegrunnet beskyttelse. En rekke større medier gir Christoffers morder, den rettskraftig dømte Kim Morten Larsen, kjent som «Stefaren», spesialbehandling og har i åtte år nektet å skrive navnet. En spesialbehandling absolutt ingen andre kjente norske straffedømte i saker med så stor interesse får, f.eks. Erik Andersen («Lommemannen»), Jan Helge Andersen, Thor Aage Mathisen («Helikopterlegen»), Viggo Kristiansen, Rune Øygard, Christian Haugland, de Orderud-dømte eller alle NOKAS-ranerne. I de fleste tilfellene ble disse navngitt samme år som de ble tiltalt, ofte før rettskraftig dom. I Norge og de fleste andre land har pressen (og egentlig hvem som helst) rett til å identifisere personer som er siktet, tiltalt eller dømt i straffesaker, og det er normalt at pressen identifiserer slike personer i saker med betydelig offentlig interesse.

Årsaken til at Larsen behandles annerledes er sannsynligvis en uvilje mot å ta vold som rammer barn på alvor, som vi også så da saken ble henlagt gang på gang før Riksadvokaten måtte beordre etterforskning. Personer som selv er stefedre reagerer med raseri når Askepott-effekten tas opp. Dette kan forklare den merkverdige og helt ubegrunnede beskyttelsen Kim Morten Larsen får i media.

Bør identifiseres. Vi vil at medier medier i Norge skriver navnet til den rettskraftig dømte «Stefaren», på samme måte som de skriver navnene til Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen.


Les også: Identifisering vekker oppsikt

2 kommentarer:

  1. Finner ikke Tidsskrift for presseetikk på nettet.Er det et seriøst blad?

    SvarSlett
  2. Anonym 13:30

    Om du gidder å lese på siden så ser du dette er en pilotutgave.

    SvarSlett